How to identify a poor-quality energy storage system (or how Thunor was tried to be scammed) - Thunor Batteries, Inverters, Solar Panels

Kuidas tunda ära kehv energiasalvesti (ehk kuidas Thunorit petta üritati)

kommentaari

Sügisperiood on energiasalvestite sektoris üsna kiire, kuna valmistutakse talvisteks tormideks ja energiahinnad võivad talveperioodil väga palju kõikuda. Ka meil Thunoris on olnud meeldivalt kiire ning oleme nõudluse täitmiseks otsinud täiendavaid akuelementide tarnijaid. Seoses sellega sattusime oktoobris ühe huvitava, aga aeganõudva kogemuse otsa - nimelt üritas üks akuelementide müüja meile teadlikult võltsitud ja kehva kvaliteediga elemente müüa. 

Nagu oleme oma postitustes juba hoiatanud, toodetakse siin-seal kahjuks akusid kehvema kvaliteediga elementidest. Eriti skeptiliselt tuleks suhtuda tootjatesse ja toodetesse, mille puhul ei saa tootja ega edasimüüja pakkuda energiasalvestitega kaasa tõendit salvestistes sisalduvate akuelementide kohta. 

Vaatleme lähemalt, mida kehvema kvaliteediga aku ostmine tähendab ja mismoodi akukvaliteeti kinnitavad tõendid välja näevad. 

 

Kvaliteetsed vs ebakvaliteetsed elemendid

Energiasalvesti on energiatootmise või tarbimise juhtimise süsteemi osana üks kallemaid komponente, ta võib kogu investeeringu maksumusest moodustada 40-60%, olenevalt soovitud salvestusmahust. Tulenevalt salvesti kõrgest maksumusest on loomulikult oluline, et ostetud salvesti oleks kvaliteetne ning kestaks kaua. 

Kvaliteetsed akuelemendid on pika elueaga ning salvestit on võimalik ilma suuremate probleemideta edukalt kasutada kümneid aastaid. Thunori energiasalvestite eeldatav eluiga on (õige kasutuse korral) vähemalt 20 aastat. Kvaliteetsed energiasalvestid säilitavad ajas oma salvestusmahu või suure osa sellest, näiteks on Thunori energiasalvestite eeldatav salvestusmaht ka 20 aasta pärast 60-80% esialgsest.

Defektidega akuelementidest komplekteeritud akul võib aga esineda probleeme laadimiskiirusega ja kuni kordades lühema elueaga, mistõttu kasutab Thunor oma akude tootmisel ainult A-klassi defektivabasid akuelemente (Certified Automotive Grade).

Kehvema kvaliteediga akuelemente sisaldavad akud ei säilita oma salvestusmahtu ja võivad näitena toodud 80%-lise mahuni jõuda juba viie aastaga. 20 aasta pärast on eeldatavast salvestusmahust alles alla poole, kui need üldse enam töötavad. 

Meeles tasub hoida seegi, et defektidega akuelemendid suurendavad põlengute ja plahvatuste ohtu. 


Akuelemendi kvaliteeti (ja klassi) määramine

Iga akuelementide tootja teostab oma akuelementidega mõõtmisi mõõdetakse akuelemendi omadusi nagu sisetakistus, mahutavus, laadimiskiirus, stabiilsus jms. Muuhulgas teostatakse akuelementidele röntgenikiirgusanalüüs, mis võimaldab tuvastada struktuursed defektid ning ennustada seeläbi akuelemendi eluiga. Kõige kvaliteetsemad akuelemendid on madala sisetakistuse, suure mahutavuse ja väga suure stabiilsusega.

Katsete tulemused salvestatakse andmebaasis ning akuelemendile graveeritakse laseriga QR-kood, mis võimaldab raporti tulemustes ja akuelemendi klassis veenduda. Alloleval pildil on näide akuelemendil olevast QR-koodist.

QR koodid akuelementidel

 

Vastavalt kvaliteedile määratakse akuelementidele hind. A-klassi akuelemendid on märksa kallimad kui B- ja madalama klassi akuelemendid. 

Kuid ka madalama klassiga akuelementide turg on suur ning neist toodetakse madalama kvaliteediga energiasalvesteid, mis on tihti odavamad.

 

Kuidas Thunorit petta üritati

Nagu mainitud, katsetasime hiljuti üht uut tarnijat ning nende toodete kvaliteeti. Tarnija saatis meile akuelemendid koos andmebaasiga, et saaksime elementidel oleva QR-koodi alusel testraportid üle vaadata. 

Teostasime oma tavapärast kvaliteedikontrolli ning kuna kahtlust äratasid mitmed nüansid, otsustasime elemendilt musta pealiskatte eemaldada. Tulemusena oli selgelt näha, et eelnev QR-kood on akuelemendilt maha lihvitud ja vana koodi asemele uus QR kood graveeritud. Seega üritati meid meelega petta ning müüa A-klassi akuelementide pähe teadmata kvaliteediga defektseid akuelemente. 

Lihvitud QR kood akuelemendil

 

Võtsime tarnijaga ühendust, ta tunnistas kohe, et saatis kogemata valed elemendid ning mõne kuu pärast saadaks õiged. Meie sellega muidugi nõus ei olnud, kuna me ei soovi taolise tarnijaga mingit tegemist teha.

Lõpuks kompenseeris tarnija meile osaliselt kulud ning jättis defektsed akuelemendid meile. Saame nendega mõningaid tootearenduse ideid katsetada ja kasti tugevuskatsetused sertifitseerida - kasu midagigi! 


🚩🚩Punased lipud ehk mida ise silmas pidada 🚩🚩

Siin on mõned mõtted, mida energiasalvesti müüjalt küsida, et akude kvaliteeti kontrollida: 

  • Millise kvaliteediga akuelemente müüdavas energiasalvestis kasutatakse? Põiklemine või küsimusele mittevastamine on selge punane lipp. 🚩
  • Kas energiasalvesti tootja või müüja saab kinnitada akuelementide tootmisajalugu? Jällegi on küsimuse vältimine selge ohumärk. 🚩
  • Kas energiasalvesti garantii on viis aastat või vähem? Kui te ei taha viie aasta pärast uut salvestit osta, on seegi vihje kehvemale kvaliteedile. 🚩

Thunor annab Sulle akupangaga kaasa kogu akuelementide info saad ise akuelementide testraporteid soovi korral uurida.

Soovi korral anname kaasa ka oma tehases teostatud laadimiskatsete raportid, mis näitavad nii aku mahutavust kui ka muid parameetreid.

Kui on huvi, kirjuta info@thunor.eu või helista numbril (+372) 55 941 611!

Kommentaarid

Kommentaarid puuduvad

Jäta kommentaar
Sinu emaili aadressi ei avaldata. Vajalikud väljad on tähistatud tärniga*
Hiljutised postitused